Bevakningen av skolmassakern i Tyskland.

Ja då har det hänt igen då, en ung man har med vapen i hand gått till sin gamla skola och skjutit ihjäl en massa människor. Det man alltid frågar sig när en sådan här sak händer är varför? Ingenting kan ju bli bättre av att göra en sådan här sak men samtidigt måste man ta i beaktande att det är en mycket sjuk individ som gör detta. Det som jag dock finner så ohyggligt störande är medias bevakning av dessa tragedier, journalister börjar nästan omgående gräva i ordet "varför" och försöker de få även den minsta bagatell att verka helt avgörande. I DN kan man läsa att Tim Kretchmer som mördaren hette minsann gillade att spela datorspel med våldsamt innehåll och Counter Strike hade hittats installerat på hans dator. Det nämns vidare att mördaren gillade våldsamma actionfilmer men också komedier.

http://dn.se/nyheter/varlden/chatten-om-skolmassakern-vacker-tvivel-1.820213

"Philipp känner till Tim Kretschmers vapenintresse. Han var också duktig i bordtennis. Men också tillbakadragen, hade inte så många vänner."

"Undersökningarna i pojkrummet visade också att Kretschmer var en hängiven datorsspelare, gärna våldsspelet Counter-Strike. Han tittade också på grova våldsfilmer men gillade även komedier enligt föräldrarna. Han styrketränade."

Visst förstår jag intresset kring individen som gjort en sådan här fullständigt vansinnig sak men insinuerandet i artikeln att film och TV-spel ska vara en bakomliggande orsak är så ohyggligt tröttsam. Samma ska skedde vid både Virginia Tech och Columbine skjutningarna. I media drogs film, datorspel och musik upp som orsaker till dåden. Det är så fruktansvärt enkelt är det inte? Samtidigt är det en så oerhört bra rökridå för det verkliga problemet.

Varför kan vi inte bara inse att det är vårt fel? Med det menar jag samhället, ett samhälle som konsekvent vägrat ta hand om människor som mår psykiskt dåligt, de får sina piller och skickas hem för att få klara sig bäst de kan. Psykreformen i Sverige är ett talande exempel för hur vi behandlar folk som har psykiska problem. Här släpptes de ut på gatorna med medicin på fickan för att klara sig själva och var är de nu? Tja de flesta är de som går under epitet som hemlösa och uteliggare.

Det jag försöker förmedla är att så länge samhället inte tar hand om de som är psykiskt sjuka så kommer vansinnesdåd hända om och om igen.

Nej, de som sitter och förfasar sig över filmer och datorspel söker bara billiga poäng hos en okunnig pöbel. Med deras högst sviktande logik så bör vi alla vara rädda för counterstrike-spelande, styrketränande, pingisspelare som är olyckligt kära. Det vore bättre om det fokuserades mer på en totalt misslyckad psykvård.

Kommentarer
Postat av: Anna-Karin

Det intressanta är att media själv är en del av svaret på frågan varför detta sker. Inte på så vis att de skapar monster, men de som gör dessa illdåd förklarar ju gång på gång i sina videoinspelningar att detta kommer att göra dem kända. Och det är just det de blir till följd av medias enorma fokus. Det bästa media kan göra i ett sådant läge är att rapportera om det, men sedan låta det vara. Annars är risken stor att andra med liknande "störningar" inspireras och gör det samma.

2009-03-13 @ 16:03:52
URL: http://stranetosen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0